МЕЛНИЦА ДЕЧКОВ - КЪДЕТО АВТОМАТИЗАЦИЯТА НА КРАЙНАТА ЛИНИЯ ОЗНАЧАВА ОПТИМИЗИРАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА

Инжинеринговата компания Авесто предлага на това мелнично предприятие цялостното решение за линия за пакетиране произведена от ТМИ, което оказва пряко влияние върху производителността на предприятието. Искате ли да разберете как? Просто продължете да четете...

 

ЗА КОМПАНИЯТА

Дечков 60 ЕООД е мелничен комплекс, който произвежда и търгува с пшенично брашно и пшенични трици. Разположена в Плевенския регион, който е известен в България с качественото си отглеждане на зърнени култури, компанията е изградила две мелници с общ капацитет от 150 т/ден: първата през 2001 г., а втората през 2011 г., като пряко следствие от нарастващото търсене на тези продукти на пазара.
Мелница Дечков се определя като дългосрочен, надежден и коректен партньор за своите доставчици и клиенти.
Линията за мелене е оборудвана с високоефективни машини за почистване и подготовка на пшеница, което гарантира производството на висококачествени мелничарски продукти. Автоматизацията на различни етапи от производителния процес позволява производството на различни видове брашна, както и на специални брашна, следващи специални изисквания на клиентите. След това, готовите брашна и трици се доставят в насипно състояние, опаковани по 1кг., 5 кг., 10 кг., 25 кг и/или 50 кг., в зависимотс от вида на продукта. Въпреки това, опаковъчната линия все още не е била автоматизирана.
Срещнахме се с г-н Владислав Дечков, главен изпълнителен директор на мелница "Дечков 60" ЕООД, който ни разказа за проекта за автоматизация на края на пакетиращата линия и неговото развитие с АВЕСТО и ТМИ.

ТЯХНАТА ПОТРЕБНОСТ

След като автоматизира производителния процес, логична стъпка за мелница "ДЕЧКОВ 60" ООД беше да автоматизира и края на линията, т.е. пакетирането и палетизирането. Така че, те започнаха да работят по определянето на основните нужди в тази област: намаляване на разходите, увеличаване на производителността и подобряване на качеството на опаковките.
Освен това, те трябваше да определят основните изисквания за обхвата на доставката: търсеха пълначна машина и палетизатор, които да могат да пакетират продукта във вентилни торби с най-различни формати (5, 10, 25 и 50 кг) и същевременно да се осигури съхранението и защита на готовия продукт.
Имайки в предвид тези цели, те започват да търсят възможности, макар че това не е било лесно, така както обяснява г-н Дечков:" Основната трудност беше липсата на информация, нямаше място в България, където можем да видим работеща линиия като тази, от която се нуждаехме."
За това се свързаха с фирмата АВЕСТО, за да получат съвет по този проект и да намерят решение за новата пакетираща линия.

За АВЕСТО

Авесто ЕООД е инженерингова фирма, създадена през 2005 г. , която представлява водещи международни индустриални фирми и предлага различни видове оборудване, монтаж, консумативи и резервни части в цяла България.
Като доверен партньор на ТМИ, Авесто предлага цялата гама от продукти на фирмата, които намират широко приложение в три от секторите на индустриалната структура в нашата страна: селско стопанство, минна и хранително преработвателната промишленост. От момента, в който продуктът е готов за опаковане, Авесто и ТМИ могат да предложат решения за пълнене на торби за много разнообразни продукти с различно поведение, палетизиращи решения за различни видове торби и изисквания за производителност, както и защита на крайните палети със стреч фолио.

ПРЕДЛОЖЕНОТО РЕШЕНИЕ

 • Автоматична машина за опаковане на брашно в клапанни торби мод. ILERSAC VBF, която включва система за ултразвуково затваряне на клапана на торбата мод. ILERSONIC, за да се предпази продуктът от външни тела, и позволява да се опаковат много разнообразни формати, тък като пълнещата гърловина може лесно да се сменя в зависимост от размера на вентилния отвор на торбата.
 • Автоматичен портален палетизатор мод. ILERPAL P, който е много компактен и рентабилен, като същевременно предлага отлични резултати при палетизиране и напълно стабилни готови палети.

   

  Това решение напълно отговаряше на нуждите и изискванията на клиента и той избра предложението на Авесто: "Единствено Авесто ни предложи машина, която може да опакова 5кг., 10 кг., 25 кг. и 50 кг. във вентилни торби. Също така, цената и капацитетът на машината бяха това, което търсехме.", казва г-н Дечков.

  РЕЗУЛТАТИТЕ

  Тази линия за пакетиране е произведена в Испания и след това е доставена в България. Въвеждането в експлоатация и пускането на машините е извършено от екип, съставен от техниците на Авесто и ТМИ: техниците на Авесто работиха на място, а техниците на ТМИ им помагаха от разстояние чрез устройството за дистанционна връзка, теле сервис. Това позволи да се контролира бюджетът, тъй като не бяха необходими международно пътуввания на техниците на производителя.
  Можете да видите резултата в това video., където работи цялостната опаковъчна линия.
  По думите на г-н Дечков, линията за пакетиране и палетизиране е допринесла пряко за увеличаване на производителността на завода и за подобряване на качеството на опаковките: "Започнахме да опаковаме повече торби в час с по-малко хора. Например, със старата машина опаковахме 3,5 тона по 25 кг. на час с двама души, а сега, опаковаме 5 тона по 25 кг. с един човек."
  Преспективите за бъдещ разтеж на тази българска фирма също са се подобрили: " Смятаме, че ще бъдем по-гъвкави и готови за новите предизвикателства на пазара.quot;, казва г-н Дечков.

  ВИНАГИ ОТ СТРАНАТА НА КЛИЕНТА

  Искате ли да разберете как инжинеринговата фирма Авесто може да допринесе за подобряване на производството и ефективността на вашия завод?
  Просто се свържете с АВЕСТО ЕООД и ние ще ви посъветваме по отношение на вашата опаковъчна линия.
  Avesto.bg